Ny dataskyddsförordningen GDPR

Den 25 maj 2018 börjar den nya dataskyddsförordningen, GDPR, gälla som lag inom samtliga medlemsländer i EU.

När du gör en ansökan till oss innebär det att du samtycker till att vi registrerar och lagrar information i vårt register i form av namn, e-post, adress, vad ansökan avser och kontonummer där beviljat bidrag ska sättas in. Uppgifterna samlas in och behandlas i syfte att behandla din  ansökan på ett korrekt sätt. Vi samlar endast in personuppgifter som du själv lämnar till oss när du fyller i formulär på vår webbplats, skickar e-post/post till oss och då du själv valt att lämna informationen till oss.
Du har rätt att kontrollera och korrigera de uppgifter vi har lagrat om dig.

När du gör en ansökan innebär det att du godkänner och samtycker att vi registrerar ovanstående uppgifter.

Inga personuppgifter lämnas ut av oss om inte lagen så kräver. Om du vill ha ytterligare information om hur dina personuppgifter behandlas av oss kan du maila info@larsbucan.se.

Lars Bucans Kulturstiftelse

Kulturpristagare 2017

Lars Bucans kulturstiftelse ger 2017 års kulturpris på 20 000 kronor vardera till två framgångsrika kulturarbetare. Författaren Camilla Lagerqvist och skådespelaren Christian Andrén.

Christian Andrén:

Christian Andrén är en verklig kämpe, ett rent mirakel. I sin barndom drabbades han av en mycket svårartad cancer och fick en dödsdom över sig, men mot alla odds besegrade han sjukdomen och startade en karriär som skådespelare. Av en ren tillfällighet kom han att spela pojken Pärra i pjäsen ”I syrenernas tid”. Den uppfördes 2003-2004 på Valhalla i Sandviken och spelades för utsålda hus. Därefter har Christian Andrén varit en mycket viktig del av amatörteatern här i Sandviken.

2013 sökte den kultförklarade regissören Johannes Nyholm upp honom och gav honom huvudrollen i filmen ”Jätten”, som var ett osäkert projekt. Filmen spelades in 2014 och Christian kan vittna om hur det är att sitta i sminket 3,5 timme varje inspelningsdag. Jätten hade premiär i oktober förra året och blev en formidabel succé, med bl.a. tre guldbaggar och stående ovationer vid filmfestivaler över hela världen. Mycket av detta är Christian Andréns förtjänst. Därför uppmärksammar vi denne kämpe och detta mirakel med Lars Bucans kulturpris 2017 på 20 000 kronor.

Camilla Lagerqvist:

Camilla Lagerqvist född 1967 bor i Sandviken och har en bakgrund som journalist, men arbetar numera som författare och föreläsare.

Hon har skrivit 11 böcker, de flesta barn-och ungdomslitteratur och en av böckerna är också översatt till franska. Skrivandet startade redan när Camilla var liten och hon har skrivit både i dags-och fackpress innan debuten 2006.  En bok som blivit särskilt uppmärksammad är boken om Daniel som har adhd. Den bygger delvis på Camillas egna upplevelser som mamma till en son med adhd.

År 2014 kom den första boken i en serie om andra världskriget för ungdomar ut. Boken handlar om Maja, Ben och Hilde som bestämmer sig för att starta motståndsgruppen Svarta rosorna för att kämpa mot nazisterna. Den första delen i serien, som är i fyra delar, heter Uppdraget och för den fick Lagerqvist Nils Holgersson-plaketten 2015. 

Camilla har också fått Sandviken kommuns kulturstipendium 2011 och Region Gävleborgs kulturpris 2015.

Om boken Isbarnen skriver Tidningen Kulturen: ”Isbarnen är sällsynt bra och engagerande. Dramaturgin är perfekt uppbyggd och spänningen sviktar aldrig en sekund. Den historiska bakgrunden är väl researchad, miljöskildringen verklighetstrogen och personskildringen övertygande noggrann och finkänslig. Det känns som man befinner sig i Norge år 1943, på skidor i skogen, och man ryser både av spänning och av kyla. Boken är rekommenderad för unga läsare, men passar egentligen för alla som vill ha en verklighetsförankrad historia med hög kvalitet. Det finns egentligen bara ett fel: att det tar slut för fort! Man önskar verkligen att alla ungdomsböcker skulle kunna vara så här bra!”

Att försörja sig som författare är en dröm som Camilla haft länge och hon säger: ”Jag behöver inte bli miljonär”. Lars Bucans kulturstiftelse vill ge Camilla Lagerqvist 2017 års kulturpris på 20 000 kronor för ett framgångsrikt författarskap med levande och spännande skildringar av nutid och historiska händelser som engagerat så många unga läsare.

 

Kulturpristagare 2016

Sandviken Big Bang och Per-Olof Lund är årets kulturpristagare och mottagare av Lars Bucans Kulturstipendie för 2016.

Sandviken Big Band:

Sandviken Big Band har de senaste åren varit hetare än någonsin under sina nästan 50 år. Därför vill Lars Bucans kulturstiftelse nu rikta lite extra uppmärksamhet mot bandet.

Sandviken Big Band, Sandvikens eget storband föddes 1968. Det är ett av de mest flitiga amatörstorbanden i Sverige och i vårt tycke det allra bästa. Storbandet har gett ut ett flertal skivor genom åren och arbetar vid de flesta konserter med professionella solister. Bland de solister bandet mött genom åren finns: Thad Jones, Alice Babs, Arne Domnerus, Nils Landgren, Deborah Brown, Roger Pontare, Krister Andersson, Georgie Fame, Robben Ford, Jill Jonsson och många, många fler.

Under åren 2014 och -15 lyckades Sandviken Big Band med bedriften att genomföra hela 80 konserter! Vilket nog är svenskt rekord för en orkester utan heltidsmusiker. En av anledningarna till det var bandets julturnéer tillsammans med Christer Sjögren, Andreas Weise, Gunhild Carling och Kristin Amparo. De spelade i de flesta av Sveriges och Norges alla större städer från Malmö i söder till Luleå i norr. Uppskattningsvis hela 70 000 konsertbesökare fick njuta av Sandviken Big Band vid de två turnéerna.

Hemma i TV-sofforna har vi kunnat avnjuta Sandvikens stoltheter vid ett flertal tillfällen de senaste åren. I TV4s IDOL spelade de i direktsändning både 2013 och 2014, SVT sände Sinatrahyllningarna tillsammans med Christer Sjögren och så sent som i augusti i år sändes konserten med Sandviken Big Band och Jill Jonsson.

Sandviken Big Band får Lars Bucans kulturstipendium för 2016 på 30 000 kr av den enkla anledningen att de ständigt sätter Sandviken och Sandvikens kultur på kartan, samtidigt som de med högsta tänkbara kvalitet är en pålitlig del av Sandvikens rika kulturliv.

Per-Olof Lund:

Då Per-Olof  Lund och hans hustru Linda, som varit manskörens dirigent i många år, nu flyttar till USA vill vi från Lars Bucans kulturstiftelse uppmärksamma och tacka Per-Olof för hans gärning i Sandvikens kommun.

Per-Olof  har varit den drivande i Sandvikens Manskör sedan tidigt 1980-tal, då de två manskörerna Sångarförbundet och Sångarfanan slogs samman till en kör med Per-Olof  Lund som ordförande.

Under hans tid har Sandvikens Manskör varit ett ständigt inslag i Sandvikens musikliv med vårsånger, lokala konserter, resor med flitiga utbyten med körer i Europa, de baltiska staterna, Island, övriga nordiska länder och USA. Fler av dessa utlandskörer har också gästat Sandviken.

Ett populärt och genomgående inslag har varit de årliga allsångscaféerna, som nu med framgång lever vidare under namnet Sandvikens Manskörs Spektakel.

Per-Olof  har under hela sin verksamma tid varit starkt engagerad i ett flertal körförbund i hela Norden och haft ett kontinuerligt samarbete med externa dirigenter som t ex Sandvikssonen Robert Sund.

Vi tackar Per-Olof  Lund för allt han bidragit med i Sandvikens manskörsvärld och den glädje detta också har berett Sandviksborna i gemen, önskar honom och hans hustru lycka till i sitt nya hemland och hoppas de återvänder till Sandviken i framtiden.

Per-Olof  Lund erhåller Lars Bucans kulturstipendium för 2016 på 10 000kr för sitt engagerade arbete med körverksamhet i Sandviken.

 

 

Kulturpristagare 2015

Olle Tjern får Lars Bucans kulturstipendium för 2015 för sitt kreativa och engagerade arbete i Sandvikens musik- och kulturliv. Ett arbete som redan har inspirerat och glatt så många sandvikenbor.

Hela pressmeddelandet:

I morgon fredagkväll kl.18 på restaurang Bolaget Folkets hus i Sandviken delar Lars Bucans kulturstiftelse ut sitt kulturstipendium 2015.
Priset är som vanligt en hemlighet för pristagaren.
Om ni vill skriva om den här roliga tilldragelsen så är ni välkomna till Folkets hus eller vänta med nyheten till lördagen.
Priset delas ut på Sandviken Open stage, dit en massa artister och amatörer anmält sig för att framträda. Men det hela inleds med att styrelsen i Lars Bucans kulturstiftelse delar ut priset till den ovetande programledaren Olle Tjern.
Prissumman är på 30 000kr

Olle Tjern, snart 25 år har i sitt unga musikliv redan gjort ett ordentligt avtryck i Sandviken. Så många människor som han spelat med i olika musikstilar och framträtt i otaliga sammanhang och varierande scener i Sandviken, Gävle, Stockholm och en massa andra platser. Det är verkligen imponerande. Ide’erna bara sprutar ur honom. När någon frågar: vill du vara med och spela så spelar det ingen roll om det är i kyrkan, på Bandy-VM, i rockabillysammanhang, jazzfestivaler, hembygdsgårdar eller andra scener.
Trumlärare, musiklärare, föreläsare om nykterhet, lägerledare. Olle har ett engagemang utöver det vanliga. Inspirationskällorna har varit många. Kärleken till farfar, en av de största inspirationskällorna i hans liv, resulterade i en låt och en konsert i en fullsatt kyrka. Olles energi och glädje räcker till fler än honom själv. Vi är väldigt glada över att få ge Olle kulturpriset.

Olle Tjern får Lars Bucans kulturstipendium för 2015 för sitt kreativa och engagerade arbete i Sandvikens musik- och kulturliv. Ett arbete som redan har inspirerat och glatt så många sandvikenbor.

Ladislav Bucan kom till Sandviken som flykting 1948. När hans pension växt till ett ansenligt belopp ville han tacka sandvikenborna för deras vänliga mottagande när han kom som flykting till staden genom att donera en del av pengarna till en kulturstiftelse. Kulturpriset har nu delats ut i tolv år till musiker, författare, konstnärer och andra som arbetat för ett rikt kulturliv i Sandviken. Förutom kulturpriset delar Lars Bucans kulturstiftelse ut bidrag efter ansökningar som inkommit till stiftelsen. Det är många människor i alla åldrar som fått chansen att göra en film, ge ut en skiva, köpa material till en konstutställning eller ordna med programverksamhet. Hur kommer det sig att en ingenjör på Sandvik ville ge oss sandvikenbor chansen att förverkliga våra drömmar? Journalisten Kaj Annebrant skrev en bok om Lars Bucan. Där framträder bilden av en man som ville ge möjligheter till andra. Det var något av hans kännemärke: Snål mot dig själv- generös mot andra.

Vänliga hälsningar
Maria Westerman
Ordf. Lars Bucans kulturstiftelse

Top