Kulturpristagare 2015

Olle Tjern får Lars Bucans kulturstipendium för 2015 för sitt kreativa och engagerade arbete i Sandvikens musik- och kulturliv. Ett arbete som redan har inspirerat och glatt så många sandvikenbor.

Hela pressmeddelandet:

I morgon fredagkväll kl.18 på restaurang Bolaget Folkets hus i Sandviken delar Lars Bucans kulturstiftelse ut sitt kulturstipendium 2015.
Priset är som vanligt en hemlighet för pristagaren.
Om ni vill skriva om den här roliga tilldragelsen så är ni välkomna till Folkets hus eller vänta med nyheten till lördagen.
Priset delas ut på Sandviken Open stage, dit en massa artister och amatörer anmält sig för att framträda. Men det hela inleds med att styrelsen i Lars Bucans kulturstiftelse delar ut priset till den ovetande programledaren Olle Tjern.
Prissumman är på 30 000kr

Olle Tjern, snart 25 år har i sitt unga musikliv redan gjort ett ordentligt avtryck i Sandviken. Så många människor som han spelat med i olika musikstilar och framträtt i otaliga sammanhang och varierande scener i Sandviken, Gävle, Stockholm och en massa andra platser. Det är verkligen imponerande. Ide’erna bara sprutar ur honom. När någon frågar: vill du vara med och spela så spelar det ingen roll om det är i kyrkan, på Bandy-VM, i rockabillysammanhang, jazzfestivaler, hembygdsgårdar eller andra scener.
Trumlärare, musiklärare, föreläsare om nykterhet, lägerledare. Olle har ett engagemang utöver det vanliga. Inspirationskällorna har varit många. Kärleken till farfar, en av de största inspirationskällorna i hans liv, resulterade i en låt och en konsert i en fullsatt kyrka. Olles energi och glädje räcker till fler än honom själv. Vi är väldigt glada över att få ge Olle kulturpriset.

Olle Tjern får Lars Bucans kulturstipendium för 2015 för sitt kreativa och engagerade arbete i Sandvikens musik- och kulturliv. Ett arbete som redan har inspirerat och glatt så många sandvikenbor.

Ladislav Bucan kom till Sandviken som flykting 1948. När hans pension växt till ett ansenligt belopp ville han tacka sandvikenborna för deras vänliga mottagande när han kom som flykting till staden genom att donera en del av pengarna till en kulturstiftelse. Kulturpriset har nu delats ut i tolv år till musiker, författare, konstnärer och andra som arbetat för ett rikt kulturliv i Sandviken. Förutom kulturpriset delar Lars Bucans kulturstiftelse ut bidrag efter ansökningar som inkommit till stiftelsen. Det är många människor i alla åldrar som fått chansen att göra en film, ge ut en skiva, köpa material till en konstutställning eller ordna med programverksamhet. Hur kommer det sig att en ingenjör på Sandvik ville ge oss sandvikenbor chansen att förverkliga våra drömmar? Journalisten Kaj Annebrant skrev en bok om Lars Bucan. Där framträder bilden av en man som ville ge möjligheter till andra. Det var något av hans kännemärke: Snål mot dig själv- generös mot andra.

Vänliga hälsningar
Maria Westerman
Ordf. Lars Bucans kulturstiftelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*