Kulturpristagare 2017

Lars Bucans kulturstiftelse ger 2017 års kulturpris på 20 000 kronor vardera till två framgångsrika kulturarbetare. Författaren Camilla Lagerqvist och skådespelaren Christian Andrén.

Christian Andrén:

Christian Andrén är en verklig kämpe, ett rent mirakel. I sin barndom drabbades han av en mycket svårartad cancer och fick en dödsdom över sig, men mot alla odds besegrade han sjukdomen och startade en karriär som skådespelare. Av en ren tillfällighet kom han att spela pojken Pärra i pjäsen ”I syrenernas tid”. Den uppfördes 2003-2004 på Valhalla i Sandviken och spelades för utsålda hus. Därefter har Christian Andrén varit en mycket viktig del av amatörteatern här i Sandviken.

2013 sökte den kultförklarade regissören Johannes Nyholm upp honom och gav honom huvudrollen i filmen ”Jätten”, som var ett osäkert projekt. Filmen spelades in 2014 och Christian kan vittna om hur det är att sitta i sminket 3,5 timme varje inspelningsdag. Jätten hade premiär i oktober förra året och blev en formidabel succé, med bl.a. tre guldbaggar och stående ovationer vid filmfestivaler över hela världen. Mycket av detta är Christian Andréns förtjänst. Därför uppmärksammar vi denne kämpe och detta mirakel med Lars Bucans kulturpris 2017 på 20 000 kronor.

Camilla Lagerqvist:

Camilla Lagerqvist född 1967 bor i Sandviken och har en bakgrund som journalist, men arbetar numera som författare och föreläsare.

Hon har skrivit 11 böcker, de flesta barn-och ungdomslitteratur och en av böckerna är också översatt till franska. Skrivandet startade redan när Camilla var liten och hon har skrivit både i dags-och fackpress innan debuten 2006.  En bok som blivit särskilt uppmärksammad är boken om Daniel som har adhd. Den bygger delvis på Camillas egna upplevelser som mamma till en son med adhd.

År 2014 kom den första boken i en serie om andra världskriget för ungdomar ut. Boken handlar om Maja, Ben och Hilde som bestämmer sig för att starta motståndsgruppen Svarta rosorna för att kämpa mot nazisterna. Den första delen i serien, som är i fyra delar, heter Uppdraget och för den fick Lagerqvist Nils Holgersson-plaketten 2015. 

Camilla har också fått Sandviken kommuns kulturstipendium 2011 och Region Gävleborgs kulturpris 2015.

Om boken Isbarnen skriver Tidningen Kulturen: ”Isbarnen är sällsynt bra och engagerande. Dramaturgin är perfekt uppbyggd och spänningen sviktar aldrig en sekund. Den historiska bakgrunden är väl researchad, miljöskildringen verklighetstrogen och personskildringen övertygande noggrann och finkänslig. Det känns som man befinner sig i Norge år 1943, på skidor i skogen, och man ryser både av spänning och av kyla. Boken är rekommenderad för unga läsare, men passar egentligen för alla som vill ha en verklighetsförankrad historia med hög kvalitet. Det finns egentligen bara ett fel: att det tar slut för fort! Man önskar verkligen att alla ungdomsböcker skulle kunna vara så här bra!”

Att försörja sig som författare är en dröm som Camilla haft länge och hon säger: ”Jag behöver inte bli miljonär”. Lars Bucans kulturstiftelse vill ge Camilla Lagerqvist 2017 års kulturpris på 20 000 kronor för ett framgångsrikt författarskap med levande och spännande skildringar av nutid och historiska händelser som engagerat så många unga läsare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*