Kulturpristagare 2016

Sandviken Big Bang och Per-Olof Lund är årets kulturpristagare och mottagare av Lars Bucans Kulturstipendie för 2016.

Sandviken Big Band:

Sandviken Big Band har de senaste åren varit hetare än någonsin under sina nästan 50 år. Därför vill Lars Bucans kulturstiftelse nu rikta lite extra uppmärksamhet mot bandet.

Sandviken Big Band, Sandvikens eget storband föddes 1968. Det är ett av de mest flitiga amatörstorbanden i Sverige och i vårt tycke det allra bästa. Storbandet har gett ut ett flertal skivor genom åren och arbetar vid de flesta konserter med professionella solister. Bland de solister bandet mött genom åren finns: Thad Jones, Alice Babs, Arne Domnerus, Nils Landgren, Deborah Brown, Roger Pontare, Krister Andersson, Georgie Fame, Robben Ford, Jill Jonsson och många, många fler.

Under åren 2014 och -15 lyckades Sandviken Big Band med bedriften att genomföra hela 80 konserter! Vilket nog är svenskt rekord för en orkester utan heltidsmusiker. En av anledningarna till det var bandets julturnéer tillsammans med Christer Sjögren, Andreas Weise, Gunhild Carling och Kristin Amparo. De spelade i de flesta av Sveriges och Norges alla större städer från Malmö i söder till Luleå i norr. Uppskattningsvis hela 70 000 konsertbesökare fick njuta av Sandviken Big Band vid de två turnéerna.

Hemma i TV-sofforna har vi kunnat avnjuta Sandvikens stoltheter vid ett flertal tillfällen de senaste åren. I TV4s IDOL spelade de i direktsändning både 2013 och 2014, SVT sände Sinatrahyllningarna tillsammans med Christer Sjögren och så sent som i augusti i år sändes konserten med Sandviken Big Band och Jill Jonsson.

Sandviken Big Band får Lars Bucans kulturstipendium för 2016 på 30 000 kr av den enkla anledningen att de ständigt sätter Sandviken och Sandvikens kultur på kartan, samtidigt som de med högsta tänkbara kvalitet är en pålitlig del av Sandvikens rika kulturliv.

Per-Olof Lund:

Då Per-Olof  Lund och hans hustru Linda, som varit manskörens dirigent i många år, nu flyttar till USA vill vi från Lars Bucans kulturstiftelse uppmärksamma och tacka Per-Olof för hans gärning i Sandvikens kommun.

Per-Olof  har varit den drivande i Sandvikens Manskör sedan tidigt 1980-tal, då de två manskörerna Sångarförbundet och Sångarfanan slogs samman till en kör med Per-Olof  Lund som ordförande.

Under hans tid har Sandvikens Manskör varit ett ständigt inslag i Sandvikens musikliv med vårsånger, lokala konserter, resor med flitiga utbyten med körer i Europa, de baltiska staterna, Island, övriga nordiska länder och USA. Fler av dessa utlandskörer har också gästat Sandviken.

Ett populärt och genomgående inslag har varit de årliga allsångscaféerna, som nu med framgång lever vidare under namnet Sandvikens Manskörs Spektakel.

Per-Olof  har under hela sin verksamma tid varit starkt engagerad i ett flertal körförbund i hela Norden och haft ett kontinuerligt samarbete med externa dirigenter som t ex Sandvikssonen Robert Sund.

Vi tackar Per-Olof  Lund för allt han bidragit med i Sandvikens manskörsvärld och den glädje detta också har berett Sandviksborna i gemen, önskar honom och hans hustru lycka till i sitt nya hemland och hoppas de återvänder till Sandviken i framtiden.

Per-Olof  Lund erhåller Lars Bucans kulturstipendium för 2016 på 10 000kr för sitt engagerade arbete med körverksamhet i Sandviken.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*